Koktajl kawowy

Koktajl kawowy

smoothie z kawą na śniadanie.


Koktajl kawowy śniadaniowy to idealna propozycja dla zabieganych i zapracowanych. Nie masz czasu na śniadanie, zaspałaś, brakuje Ci energii? - zrób dwa w jednym - aromatyczna kawa i całkiem pożywne śniadanie. No po prostu marzenie tych, którzy od rana mają na głowie cały dom.
Nie od dziś wiadomo, że dzień bez kawy, to dzień stracony. Kawa zapewni energię i porządnego kofeinowego kopniaka na dobudzenie, pozostałe składniki dostarczą witamin, mikroelementów i błonnika na kilka godzin.

Dietetyczny koktajl kawowy przygotowuję w 5 minut, to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż zaczynanie dnia na głodnego. Jeśli lubicie gęste koktajle możecie zwiększyć ilość płatków owsianych albo bananów. Latem można dodać do koktajlu kilka kostek lodu albo zamrożonego banana.
W przepisie jest też świeżo mielona, niezaparzona kawa. Powinna być bardzo drobno zmielona, dosłownie na pył, ponieważ fusy z kawy mogą podrażniać żołądek. Można ją pominąć, a w zamian dodać podwójną porcję mocnego espresso. Pod żadnym pozorem nie zastępujcie mielonej kawy, kawą rozpuszczalną, bo to już nie ten smak.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kawę

Koktajl kawowy odchudzający - bardzo dobre smoothie z kawą, masłem orzechowym i płatkami owsianymi.

Koktajl kawowy

na 1 porcje
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej nieparzonej kawy, ale jeśli macie wrażliwy żołądek pomińcie ten składnik i dodajcie podwójną porcję zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy.
  • 1/4 szklanki zimnej mocnej kawy
  • 1 łyżka masła orzechowego lub masła migdałowego
  • 1 łyżka płatków owsianych lub pół banana
  • pół łyżeczki kakao
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (migdałowe, ryżowe lub Wasze ulubione)
  • ewentualnie 1 łyżka drobno posiekanych migdałów bez skórki
  • ewentualnie miód lub ulubiony słodzik do smaku
  • latem można dodać kilka kostek lodu

Koktajl kawowy przepis

Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję, do chwili uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Jeśli macie blender próżniowy np. taki jak Wartmann to rewelacja, ja niestety nie mam i u mnie drobinki są widoczne.

koktajl-kawowy

Kilka słów o składnikach koktajlu kawowego

  • Mleko - do koktajlu możecie użyć zarówno mleka krowiego jak i mleka roślinnego. Doskonale sprawdza się mleko migdałowe albo ryżowe. Domowe mleko kokosowe również jest super. Ja nie przepadam za mlekiem sojowym, więc go nie dodaję.
  • Kawa - dostarczy energii i przeciwutleniaczy, a na dodatek niweluje ból głowy. Najlepsza jest oczywiście świeżo mielona. Gatunek zależy od Waszych preferencji, nam najbardziej smakują kawy z Ameryki Środkowej takie jak Costa Rica Tarazzu albo azjatyckie np. India Monsoon Malabar, ale to oczywiście kwestia smaku. Generalnie staram się wybierać kawy świeżo palone, ponieważ nawet najlepsza kawa po średnio trzech miesiącach traci aromat. Zawarta w kawie kofeina jest jednym ze składników preparatów i leków przeciwmigrenowych, pobudzających, przeciwastmatycznych i przeciwbólowych. Zmniejsza uczucie senności i zmęczenia. Kofeina osłabia też ataki duszności u osób chorych na astmę. Według naukowców codzienne spożywanie kawy obniża ryzyko zawału oraz występowania niedrożności tętnic. Na  blogu możecie przeczytać artykuł Czy picie kawy jest zdrowe
  • Banan - dodaje kawie słodyczy i stanowi źródło potasu. Latem idealnym rozwiązaniem jest dodanie do koktajlu zmrożonego banana, dzięki temu otrzymamy pyszny shake kawowy. Im więcej bananów lub płatków owsianych albo płatków migdałowych, tym gęstszy będzie koktajl.
  • Płatki owsiane do bogactwo witamin z grupy B i błonnika. Zdaniem naukowców stanowią jeden z najzdrowszych znanych ludzkości pokarmów. Płatki owsiane dostarczają składników odżywczych, są przy tym stosunkowo niskokaloryczne (około 375 kalorii w 100g suchych płatków) i ze względu na wysoką zawartość błonnika na długo zaspakajają głód.
  • Masło orzechowe - jest bogatym źródłem białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin i minerałów
  • Migdały - to kolejna skarbnica witamin z grupy B, witaminy E, potasu i błonnika. Chronią serce i mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy. Łagodzą stres i napięcie nerwowe, są polecane na nudności i zgagę w ciąży.
  • Kakao - dodajemy je do koktajlu w niewielkiej ilości, ale to kolejne źródło przeciwutleniaczy i skuteczny środek zapobiegający chorobom układu krążenia i zgadze. Dodatkowo łagodzi stres i poprawia nastrój.  
koktajl-kawowy
Koktajl kawowy

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: