Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

najlepsze pierogi z owocami.


Pierogi z truskawkami najlepsze, jakie możesz sobie wyobrazić i najlepszy przepis na ciasto na pierogi z którego korzystam od wielu, wielu lat. Dla mnie pierogi z owocami to klasyka i obowiązkowa pozycja w menu na lato. Są doskonałe dla dzieci i dorosłych. Ale tym razem pokażę Ci pierogi z całymi truskawkami w nowej odsłonie - kształtem przypominające pierogi tureckie manti.

Domowe pierogi z truskawkami to wspomnienie mojego dzieciństwa, tak smaczne pierogi robiła tylko moja babcia. Te z poniższego przepisu mają jeszcze jedną zaletę - po ugotowaniu truskawki zachowają swój kształt i pełnię smaku. A do tego szklaneczka pysznej aromatycznej herbaty i mamy ucztę godną królów.

pierogi-z-truskawkami
Najlepsze pierogi z truskawkami.

Pierogi z truskawkami

Ciasto na pierogi z truskawkami

  • 300g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
  • 120 ml czyli niecałe pół szklanki wrzącej wody 
  • 1 małe jajko rozbełtane 
  • 2 łyżki stołowe masła albo oleju 
  •  duża szczypta soli 

  • około 300 g małych truskawek
  • 1-2 łyżki stołowe cukru
  • do podania: około 180 g (mały kubek) gęstego jogurtu lub słodka śmietana.
pierogi-z-truskawkami

Pierogi z truskawkami przepis

Przepis na ciasto na pierogi z truskawkami

1. Mąkę wsyp do misy miksera.
2. Rozpuść sól i masło we wrzącej wodzie i wlej ją do mąki. Wymieszaj łyżką, powstanie coś w rodzaju grubiej kruszonki, jak na zdjęciu poniżej. Odstaw na kilkanaście minut, aż mąka wystygnie.
3. Dodaj rozbełtane jajko i wyrabiaj ręcznie lub mikserem, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw na około 30 minut aby odpoczęło.

pierogi-z-truskawkami
W robocie kuchennym Magimix przygotowanie ciasta na pierogi zajmie około 1 minuty.

Przygotowanie truskawek

1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pozostaw na sitku, aby odciekły z nadmiaru wody.
2. Jeśli masz bardzo duże truskawki, przekrój je na połówki lub ćwiartki. Małych truskawek nie musisz kroić.

Jak zrobić pierogi z truskawkami.

1. Ciasto podziel na 3 części.  Jedną połóż na podsypanej mąką stolnicy, pozostałe zawiń w folię spożywczą, aby nie obsychały i odłóż na bok.
2. Rozwałkowuj ciasto na grubość około 1 mm. i  pokrój na kwadraty o boku około 3-4 cm, w zależności od wielkości truskawek.
3. Na środku każdego kwadracika połóż truskawkę i oprósz odrobiną cukru.
4. Sklej ze sobą przeciwległe rogi mocno je ściskając, tak jak pokazałam na zdjęciu poniżej. Jeśli w między czasie ciasto zbyt mocno obeschnie i nie będzie chciało się sklejać, wystarczy krawędzie każdego kwadratu zwilżyć odrobiną wody.

pierogi-z-truskawkami

5. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzuć pierwszą partię pierogów - w zależności od wielkości garnka około 15-20 sztuk. Poczekaj aż woda ponownie zacznie się gotować i zmniejsz płomień do połowy. Gotuj pierogi około 3 minut od wypłynięcia.

Jak zmrozić pierogi z truskawkami

Nadmiar surowych pierogów możesz zamrozić. Przetrzeć mąką dużą deskę do krojenia, rozłóż na niej surowe pierogi, tak aby nie stykały się ze sobą. Włóż na 1,5 godziny do zamrażalnika. Zamrożone pierogi przełóż do foliowych woreczków lub pojemników i przechowuj w zamrażalniku do 6 miesięcy.

pierogi-z-truskawkami
 Pierogi z truskawkami.

Komentarze

  1. Wszystko idealne! Lubię pierogi z truskawkami. Wyglądają bardzo truskawkowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu w przypadku tych pierogów jest więcej truskawek niż ciasta :D
      Zresztą ciasto z Magimixa wychodzi świetne :)

      Usuń
  2. Jejku, ale mi ochoty narobiłaś na pierogi z truskawkami, które przecież tak uwielbiam. Widziałam już wczoraj truskawki na lokalnym bazarku w całkiem przystepnej cenie i postaram się je kupić :) I zrobić sobie chociaż trochę pierogów z truskawkami. Moje dzieci uwielbiają również makaron z truskawkami który jest w sezonie naszym ulubionym i prostym obiadem

    Czekam również na jagody.

    OdpowiedzUsuń
  3. często moja mama robiła, ale w formie tradycyjnego pieroga (półksiężyc), i zawsze podawała ze smietana i cukrem.
    I przepis na ciasto był inny

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi, a wśród tych z owocami, pierogi z truskawkami wygrywają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szanuję! Pierogi to dla mnie wyższy level wtajemniczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: