8/07/2020

Indiańska lemoniada

Indiańska lemoniada

przepis na orzeźwiającą sumakadę


Indiańska lemoniada znana też jako sumakada gasi pragnienie z siłą wodospadu. Kwaskowo - słodki, orzeźwiający napój, to najlepsze co możesz przygotować w letni, upalny dzień.
Lemoniadę z sumaka pili Indianie na długo przed tym, zanim w Ameryce pojawili się pierwsi biali osadnicy i poszukiwacze złota. W czasach, kiedy Karol May, który nawiasem mówiąc nigdy na Dzikim Zachodzie nie był, pisał książki o szlachetnym wodzu Apaczów Winnetou,  smak indiańskiej lemoniady znali już niemal wszyscy mieszkańcy Ameryki.

Ten orzeźwiający napój popularny jest także w Turcji i krajach Bliskiego Wschodu. A oni wiedzą co jest dobre na upały. Kiedy termometr za oknem wskazuje 50 stopni ciepła w cieniu, wtedy najlepiej napić się indiańskiej lemoniady.My dodaliśmy do niej także jabłka.

Ps. Sumak to niedroga przyprawa, którą za kilka złotych możesz kupić w sklepach z orientalną żywnością np w tureckisklep.pl

indianska-lemoniada
Orzeźwiająca lemoniada z sumakiem.

Indiańska lemoniada

Syrop z sumaka

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru lub do smaku, ale możesz też osłodzić lemoniadę melasą winogronową lub miodem.
  • 3 łyżki mielonego sumaka

Lemoniada

  • 1 litr wody gazowanej lub niegazowanej
  • 1 szklanka syropu z sumaka
  • 4 łyżki soku cytryny
  • 1 cytryna pokrojona w kliny
  • 1 Jabłko Grójeckie pokrojone w kliny
  • świeża mięta
indianska-lemoniada

Indiańska lemoniada przepis

1. Przygotuj syrop z sumaka -  na średnim ogniu podgrzewaj wodę z cukrem, do chwili, aż cukier się rozpuści. Pozostaw syrop do lekkiego wystudzenia. Nie zalewaj sumaka wrzątkiem, ponieważ nabierze goryczy.
2. Dodaj sumak, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Przecedź syrop przez bardzo gęste sitko, filtr do kawy lub gazę.
4. Przygotuj lemoniadę - połowę syropu (około 1 szklanki) wymieszaj z 1 litrem wody gazowanej lub niegazowanej i 4 łyżkami soku z cytryny.
5. Podawaj z lodem, kawałkiem cytryny. Możesz też dodać kawałek jabłka i gałązkę mięty. Pozostały syrop przechowuj w lodówce maksymalnie przez 5 dni.

Co to jest sumak

Sumak jako przyprawa to wysuszone i zmielone na proszek jagody krzewu sumak octowiec. Ma czerwono - fioletowy kolor i cierpki, cytrynowy smak, dzięki czemu jest świetną przyprawą i orzeźwiającym składnikiem lemoniad i koktajli. Sumak dobrze łączy się z innymi przyprawami m.in. z zielem angielskim, chili, tymiankiem i kminkiem. W kuchni tureckiej,  bliskowschodniej i śródziemnomorskiej sumak jest tradycyjnie stosowany jako dodatek do wielu potraw począwszy od sałatek i sosów na bazie jogurtu, po pieczone lub grillowane mięsa, ryby i warzywa. Jest jednym ze składników popularnej bliskowschodniej mieszanki przypraw zaatar oraz marynat do mięsa. Może być także dodawany do ryżu, kebabów i falafela. W Arabii Saudyjskiej, innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji bardzo często zastępuje cytrynę lub ocet.

Właściwości zdrowotne sumaka

Sumak jest jedną z najsilniejszych przypraw przeciwzapalnych. Zajmuje wysokie miejsce na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - skala zdolności niszczenia wolnych rodników tlenowych), co oznacza, że ​​jest pełen przeciwutleniaczy i ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, które mogą powodować choroby nowotworowe, choroby serca i oznaki starzenia. Badania wykazały, że codzienne spożywanie sumaka przez trzy miesiące obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Sumak od setek lat wykorzystywany był w medycynie ludowej, także współcześnie jest przedmiotem wielu badań. Potwierdzono naukowo, że silne właściwości antyseptyczne ekstraktu z owoców sumaka oddziaływają na szerokie spektrum bakterii, przy czym najbardziej wrażliwe okazały się Salmonella, Bacillus cereus i Helicobacter pylori.
  • sumak korzystnie działa na przewód pokarmowy, przyspiesza trawienie i zapobiega biegunkom
  • jest silnym przeciwutleniaczem, łagodzi podrażnienia skóry i opóźnia procesy starzenia
  • rdzenni mieszkańcy Ameryki przyrządzali z sumaka syropy na kaszel i ból gardła.
  • sumak jest bogatym źródłem witaminy A i witaminy C
  • działaniu przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwdrobnoustrojowo
  • zapobiegania chorobom serca
  • jest moczopędny i pomaga w usuwaniu odpadów i toksyn z organizmu
Sumaka nie powinny spożywać osoby uczulone na nerkowce i mango.

Źródło: Meet Sumac, the Superfood Spice That'll Help you Fight Inflammation and Bland Food for Good, Betty Gol, 12.08.2019

indianska-lemoniada
 Indiańska lemoniada

3 komentarze:

  1. Lemoniada z sumakiem i jabłkami musi mieć super smak! Odpowiednio schłodzona będzie idealna na nadchodzące upały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy post. Dużo dowiedziałam się o sumaku. Jestem ogromnie ciekawa smaku tej lemoniady. Teraz na te upały przepis na wagę złota ☺️

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis