Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Prosta sałatka z ogórków na zimę

Sałatka szwedzka przepis na sałatkę z ogórków na zimę. Sałatka szwedzka w słoikach na zimę to klasyk w najlepszym wydaniu. Słodko - kwaśna zalewa, chrupiące ogórki gruntowe, trochę marchewki i mała garść przypraw czynią cuda. Ten łatwy i sprawdzony przepis na pyszną sałatkę szwedzką na słodko nikomu nie sprawi trudności, nie będziesz żałować, że ją zrobiłaś. Szwedzka sałatka ogórkowa pasuje niemal do wszystkiego - zarówno do kanapek i hot-dogów, jak i do drugiego dania. Sprawdzi się także, jako składnik innych sałatek.

Ogórki są jednym z naszych ulubionych warzyw. Nasz obowiązkowy zestaw przepisów na przetwory z ogórków na zimę to:

ogórki kiszone na zimę
ogórki curry do słoików
sałatka Muminków
i oczywiście sałatka szwedzka w kilku różnych wariantach.

salatka-szwedzka
Najlepsza sałatka szwedzka do słoików na zimę, jeszcze przed pasteryzacją.

Sałatka szwedzka

proporcje na 5-6 słoików o pojemności 450 - 500 ml
  • 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 2 duże marchewki
  • 2 litry wody
  • około pół szklanki soli kamiennej (niejodowanej)

Zalewa do sałatki szwedzkiej

moja szklanka ma 250 ml pojemności
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%

Przyprawy do sałatki szwedzkiej

proporcje przypraw na 1 słoik o pojemności 450-500 ml
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego
  • po 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • około pół łyżeczki nasion gorczycy na każdy słoik

Sałatka szwedzka przepis

1. Umyj dokładnie ogórki i marchewkę.

2. Ogórków nie obieraj, odetnij tylko końcówki z obu stron. Pokrój ogórki i marchewkę na cienkie plasterki o grubości maksymalnie 2 mm. Możesz to zrobić nożem, szatkownicą albo robotem z tarczą do szatkowania. W robocie kuchennym Magimix pokrojenie 2 kg ogórków i marchewki zajmie Ci około 3 minut. Pokrojone ogórki włóż do dużej miski. 

3. Pół szklanki soli kamiennej rozpuść w 2 litrach zimnej wody i wlej ją do ogórków. Pozostaw ogórki do namoczenia przez około 60-90 minut. Od czasu do czasu przemieszaj ogórki.


salatka-szwedzka
 Ogórki na sałatkę szwedzką namocz w zimnej osolonej wodzie przez około 60-90 minut.

4. Ogórki odsącz na sicie. Wodę w której się moczyły wylej.

5. Słoiki umyj i wyparz wrzątkiem.

6. Na dno każdego słoika włóż plasterki marchewki. Dodaj przyprawy - po pół łyżeczki ziaren gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego i 5-6 ziarenek pieprzu do każdego słoika.

7. Włóż ogórki do słoików napełniając je do około 3/4 wysokości.

8. Przygotuj zalewę. Do garnka wsyp 2 szklanki cukru, wlej 3 szklanki wody i 2 szklanki octu. Doprowadź zalewę do wrzenia.

9. Wlej zalewę do słoików, tak aby przykryła ogórki. Przemieszaj zawartość słoików końcem drewnianej łyżki, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

10. Dopełnij słoiki ogórkami i zalewą pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Ogórki powinny być całkowicie zakryte zalewą. Zakręć dobrze słoiki.

11. Na dno garnka połóż ściereczkę, ustaw na niej słoiki z sałatką szwedzką i pasteryzuj na średnim ogniu około 15 minut od chwili zagotowania wody.

12. Wyjmij słoiki, postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Jak pasteryzować sałatki

Temperatura przetworów i temperatura wody w której będziesz je pasteryzowała powinny być zbliżone. Przetwory, które zostały zalane zimną zalewą wstawiamy zawsze do garnka z zimną wodą. Słoiki z gorącą zawartością wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Dno garnka powinno być wyłożone ściereczką. Podczas pasteryzacji słoiki nie powinny się ze sobą stykać ani dotykać ścianek garnka.


salatka-szwedzka
Sałatka szwedzka po pasteryzacji.

Jeśli spodobał ci się przepis sałatkę szwedzką, to mam nadzieję, że zostawisz komentarz. Podziel się nim również w mediach społecznościowych. Nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery.

Ciekawostki o sałatce szwedzkiej

Przetwory warzywne są niemal obowiązkowym dodatkiem do każdego posiłku w krajach  skandynawskich. W przeciwieństwie do sałatki szwedzkiej, jaką znamy w Polsce, Szwedzi zazwyczaj kroją ogórki na plasterki cienkie jak papier. Tak przygotowana sałatka może być podawana już po kilku godzinach. Skandynawska sałatka ogórkowa, ale z dodatkiem czosnku, tartego chrzanu i baldachów kopru znalazła też swoje miejsce w w wydanej w 2010 roku "Książce kucharskiej Muminków" (Moomins Cook Book: An Introduction to Finnish Cuisine, SelfMadeHero, Helsinki 2010).


salatka-szwedzka 

Sałatka szwedzka.

Komentarze

  1. Pamiętam, że kiedyś w dzieciństwie jadałam podobną sałatkę, tylko ogórki były chyba grubsze. Teraz chętnie bym taką zjadła, ale moi domownicy to tego nie ruszą :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam sałatki, teraz dzieci wolą klasycznie ogórki kiszone i konserwowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Mama takie robi, ja dla siebie samej nie, ale podkradam od niej.
    Bardzo lubię tę sałatkę, wyrazistą, z chrzanem...och i ach.
    Smakowitości!! Na zdjęciech wygląda cudnie!
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma nic lepszego jak takie pyszne słoiczki zimą do obiadu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy, ale nie mamy Magimixa...I tak ładnie nie potrafimy ogórków pokroić...

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie szwedzka zawsze była zbyt słodka a i u ciebie widzę sporą ilość cukru. Nie powiem, zjeść może bym zjadła, ale gdybym robiła to jednak trochę bardziej wytrawną i pikantną.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubie szwedzka salatke, od jakiegos czasu robimy taka w domu, pycha! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka szwedzka to podstawa w moje spiżarni. Bez niej nie ma "ogórkowania", o nie 😀 Chyba każdy z nas ją zna i każdy ma swoje proporcje. Łączy je jedno: zawsze jest rozchwytywana, jakakolwiek by nie była ta sałatka szwedzka 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczę, a nie robiłam jeszcze! Zapisuję przepis. Nie wiem czy ta sałatka zimy doczeka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdjęcia jak z reklamy :) nic dodać nic ujac :)oka mama takie zawsze robiła. Od czasu jak zachorowała nie ma kto robic. Może kiedyś qroce do krajubto będę robić. W Norwegii nie ma gruntowych ogórków az tyle żeby tu to robić także zostaje mi tylko smakować je tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie dojrzałam do przetworów, ale czuję że kiedyś mi nadejdzie na to faza hihi :P Bo jeść lubię, ale robić to na razie nie

    OdpowiedzUsuń
  12. To moje ulubione, nie wyobrażam sobie "przetworowych zapasów" bez sałatki szwedzkiej. Bardzo ja lubimy, sprawdza się jako dodatek do wielu potraw, Wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajna sałatka, wygląda pysznie. Zawsze robiłam kilka różnych sałatek na zimę, bywało i 7 rodzajów, teraz trochę się nam przejadły i odpoczywamy od nich, ze 3-4 lata musi być przerwa :))) Na razie tylko ogórki kiszone i małosolne :) Przepis zapiszę i na pewno, gdy powróci ochota na sałatki, to zrobię :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oo super ta sałatka taka uniwersalna, bo nada się do wszystkich dań mięsnych, czy grilla. Lubię takie przepisy na sałatki, które można łączyć z różnymi innymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczna sałatka :) przyznam się, że jeśli chodzi o przetwory, to jestem leniem w tej kwestii, bardzo rzadko coś przygotowuję na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taka szwedzka sałatka to smak mojego dzieciństwa ;-) Dawno jej nie robiłam i nawet nie pamiętam przepisu. W tym roku już zakończyłam sezon ogórkowy, ale w przyszłym chętnie skorzystam z Twojej receptury i przygotuję kilka słoiczków.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jedna z naszych ulubionych, w tym roku jeszcze nie robiłam, ale pewnie zabiorę się na dniach :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam tą sałatkę! Mama nauczyła mnie wiele lat temu jak ją robić.

    OdpowiedzUsuń
  19. Czesto widuje takie w sklepach ale na pewno domowa wersja najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam takie sałatki! są przepyszne :) najlepsze te domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie pokrojone ogórki. Cudnie się prezentuje. Nie miałam jej w planach w tym roku, ale tak kusisz...

    OdpowiedzUsuń
  22. Cały przepis jak i wykonanie wygląda mega profesjonalnie :)
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  23. A po co zagotowywac zalewę? Skoro ogórki zaś I tak są gotowane. Moja mama kiedyś tez tak robiła dopóki siostra jej nie powiedziała o tym. Szkoda gazu.

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie robiłyśmy, ale może być smaczna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: