Hiszpańska galaretka z pigwy

Hiszpańska galaretka z pigwy

przepis na  dulce de membrillo. 

Hiszpańska galaretka z pigwy to słodka pasta często określana też jako serek pigwowy. Zazwyczaj podawana jest jako cukierki albo dodatek do serów, zwłaszcza sera Manchego i Brie. Galaretkę pigwową możesz przygotować także w wersji dobrze wysuszonych, cienkich bloków.

Najczęściej przygotowuję suszone bloki pigwowe, ponieważ bardzo lubimy dodawać kawałeczki takiej galaretki do herbaty. Ta forma, jest też znacznie trwalsza i łatwiejsza do przechowywania. Suszona galaretka z pigwy zachowuje wszystkie swoje walory nawet przez 2 lata, natomiast w miękkiej wersji nie dłużej niż 3 miesiące.

Do przygotowania galaretki możesz użyć zarówno pigwy, jak i pigwowca, ale galaretka z pigwy jest moim zdaniem smaczniejsza. O tej porze roku piękną, dojrzałą pigwę kupisz w wielu sklepach. Widziałam ją nawet na Allegro, natomiast konfitura pigwowa dostępna jest w tureckisklep.pl 

Przetwory z pigwy przepisy


hiszpanska-galaretka-z-pigwy
Galaretka z pigwy wysuszona w suszarce do warzyw. 

Hiszpańska galaretka z pigwy

W przepisie Tracy Ariza na 1 kg puree dodaje 1 kg cukru, ale dla nas taka galaretka z pigwy jest zbyt słodka, więc zmniejszyłam ilość cukru prawie o połowę.
  • 1,5 kg pigwy (około 4-6 owoców)
  • 800 g cukru białego lub brązowego
  • sok z 1 cytryny

Hiszpańska galaretka z pigwy

1. Umyj owoce, wytrzyj je dokładnie ściereczką, aby pozbyć się meszku i ponownie opłucz. Usuń gniada nasienne. Nie obieraj pigwy, w skórce jest najwięcej witamin i pektyn.

2. Pokrój pigwę na  małe kawałki.

3. Zblenduj pigwę z sokiem z cytryny na gładkie puree.

4. Wlej purée z pigwy do garnka. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

5. Kiedy pojawi się sok, możesz zwiększyć temperaturę. Gotuj puree przez około 40-60 minut, uważając, aby się nie przypaliło. Pod koniec gotowania pigwa może pryskać.  Puree mocno zgęstnieje i ściemnieje, jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od ścianek garnka.

Teraz masz do wyboru dwie opcje

Miękka galaretka z pigwy do serów i cukierki pigwowe 

Gdy puree zgęstnieje na tyle, że nie będzie zsuwało się z ustawionej pionowo łyżki, przelej je do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Tak przygotowana hiszpańska galaretka z pigwy może być przechowywana w lodówce przez około 2-3 miesiące, pod warunkiem, że będzie szczelnie zawinięta w folię spożywczą lub pergamin. Nieco dłużej wytrzyma jeśli będzie zabezpieczona parafiną serowarską. Przed podaniem pokrój galaretkę w plasterki

Twarda galaretka z pigwy do herbaty. 

Gdy puree z pigwy zgęstnieje na tyle, że nie będzie zsuwało się z ustawionej pionowo łyżki wyłącz płomień i odstaw garnek na około 30 minut, aby nieco przestygło. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące puree rozsmaruj cienką (około 3-4 mm) warstwą na wyłożonych pergaminem lub matami sitkach suszarki do warzyw i owoców. Susz w temperaturze 50-55 stopni przez około 9-14 godzin (podany czas dotyczy suszarki Zyle i może być inny w przypadku Twojego modelu). Po wysuszeniu płaty nie mogą być lepkie. Powinny też być sztywne i łamać się na kawałki. Tak wysuszona galaretka może być przechowywana nawet rok w suchym, chłodnym miejscu. 

hiszpanska-galaretka-z-pigwy
Twarda galaretka z pigwy w formie bloku (po lewej) i miękka galaretka z pigwy z dodatkiem dwóch rodzajów cukru - brązowego i Muscovado (po prawej). 

Jak wybrać owoce pigwy.

Pigwa jest bogata w pektyny. Dzięki temu idealnie nadaje się do wyrobu dżemów, konfitur i galaretek.  Jeśli chcesz przygotować hiszpańską galaretkę z pigwy, wybierz żółte, dojrzałe owoce wydzielające wyraźny, przyjemny zapach.  Pigwa, nawet ta dojrzała jest bardzo twarda, więc przed zblendowaniem pokrój ją na małe kawałeczki, chyba, że używasz robota takiego jak Magimix - on poradzi sobie z każdym, nawet najtwardszym owocem czy orzechami.

Co to jest dulce de membrillo - hiszpańska galaretka z pigwy

Hiszpańska galaretka z pigwy - dulce de membrillo to gęsta galaretka z miąższu pigwy, cukru i soku z cytryny znana też jako serek pigwowy lub pasta pigwowa. Pierwsze przepis, na ten popularny w Hiszpanii i Portugalii przysmak pochodzą z V wieku. W Argentynie i Urugwaju plasterek sera pigwowego spożywany z kawałkiem miękkiego sera uważany jest za narodowy deser. We francuskiej Prowansji galaretka z pigwy (pâte de coing) jest jednym z tradycyjnych deserów serwowanych podczas świąt Bożego Narodzenia. 

hiszpanska-galaretka-z-pigwy
Hiszpańska galaretka z pigwy.


Komentarze

  1. Membrillo to pyszna rzecz. Lubię ją od zawsze. Najbardziej smakuje mi wersja miękka do serów i deserów. Używam jej także do herbaty. W przepisie, który dostałam od mojej nauczycielki hiszpańskiego Marisy, jest w niej jeszcze wanilia. Czasami Hiszpanie dodają też drobniutko startą skórkę cytrynową.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: