Marynowana czerwona cebula

Marynowana czerwona cebula

do burgerów, pasztetów i sałatek.

Marynowana czerwona cebula do burgerów, pizzy, sałatek i surówek pasuje doskonale. Jest równie uniwersalnym dodatkiem, jak konfitura z czerwonej cebuli (przepis). Czerwona cebula marynowana w aromatycznej zalewie świetnie smakuje także z pieczonym mięsem i domowym pasztetem, daniami kuchni meksykańskiej i indyjskim curry. Za każdym razem, kiedy potrzebuję kolorowego i lekko pikantnego składnika, piklowana czerwona cebula jest niezastąpiona.  Czerwona marynowana cebula z tego przepisu jest wyśmienita, a zrobisz ją w zaledwie 10 minut. 

Cebula to jedno z naszych ulubionych warzyw. Biała, żółta lub czerwona jest składnikiem większości naszych posiłków. 

marynowana-czerwona-cebula
Czerwona cebula w lekkiej zalewie jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.
 

Marynowana czerwona cebula

proporcje na 3 słoiki o pojemności około 350 ml

  • 500 g czerwonej cebuli, 
  • 200 ml octu winnego z białego lub czerwonego wina, ale możesz też użyć octu jabłkowego
  • pół szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 250 ml wody, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 3-5 goździków, 
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli,
    • jeśli lubisz pikantne smaki dodaj 1 łyżeczkę chili w płatkach albo 1 świeżą, bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili lub habanero

Przepis na czerwoną cebule marynowaną z korzennymi przyprawami 

1. Obierz cebule i pokrój na cienkie półplasterki. Jeśli dodajesz świeże chili to oczyść je z nasion, drobno posiekaj i wymieszaj z cebulą.

2. Przełóż cebulę do słoików.

3. Zagotuj wodę z solą, cukrem i przyprawami. Dodaj miód i ocet i mieszaj, aż miód i cukier się rozpuszczą.  

4. Gorącą marynatą zalej cebulę i pozostaw na kuchennym blacie, do czasu aż całkowicie wystygnie. 

5. Zakręć słoiki i odstaw do lodówki. Tak przygotowana cebula może być przechowywana w lodówce około 2 tygodni.

Do czego dodawać marynowaną czerwoną cebulę

Cebulę w tej zalewie możesz dodawać m.in do:

  • kanapek i zapiekanek,
  • burgerów, wrapów, tacos, burito itp.
  • pieczonego i grillowanego mięsa, drobiu, ryb i owoców morza,
  • pasztetów mięsnych i wegetariańskich
  • sałatek, surówek, pieczonych i grillowanych warzyw
  • pizzy. 

marynowana-czerwona-cebula

150 złotych za kilogram cebuli.

Jako jedno z najbardziej popularnych warzyw, cebula ma w Indiach znaczenie polityczne. Z powodu cebuli dochodziło już do upadków rządu, na porządku dziennym są porwania samochodów przewożących cebulę, a strajki spowodowane wzrostem cen cebuli też nie należą do rzadkości. W Indiach istnieją nawet państwowe rezerwy cebuli, na wypadek klęsk żywiołowych i spadku dostępności tego warzywa. 

Ostatnimi czasy  mieszkańcy Indii wyszli na ulicę m.in. w 2019 roku, kiedy cebula zdrożała o 200%. Gdy w 2020 roku rząd indyjski zakazał eksportu cebuli do sąsiednich krajów doprowadziło to do poważnych napięć politycznych m.in. ze Sri Lanką i Bangladeszem gdzie cena cebuli osiągnęła astronomiczny poziom 150 zł za kilogram.

Największy strajk w historii ludzkości, kiedy to w listopadzie 2020 roku na ulice wyszło ponad 60 milionów mieszkańców Indii także pośrednio dotyczył cebuli, którą rząd planował usunąć z tzw. listy produktów o strategicznym znaczeniu dla kraju.

W Indiach najczęściej używana jest czerwona cebula.

marynowana-czerwona-cebula
Marynowana czerwona cebula.


 

Komentarze

  1. Nie wiedziałam, że cebula ma takie znaczenie w Indiach. A tak marynowana wygląda bardzo apetycznie. Na pewno skorzystam z przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, lubię dodawać do sałatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy i właśnie kończy się słoik mojej . Teraz zrobię według tego przepisu dla porównania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: