Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

jak zrobić domowy zakwas na żurek i żur.

Zakwas na żurek i żur jest najprostszym z zakwasów, jakie możesz samodzielnie przygotować. Domowy zakwas na żurek to zaledwie kilka minut pracy. Wymieszanie mąki, wody i przypraw nie wymaga ani ogromnej wiedzy, ani doświadczenia. Zakwas żurkowy robi się sam, wystarczy, że raz dziennie zamieszasz go drewnianą łyżką. Zamiast kupować "gotowce" spróbuj, jak smakuje żurek na domowym zakwasie. Zapewniam Cię, że warto. 

Domowy zakwas na żurek możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Pamiętaj, żeby przed wstawieniem zakwasu do lodówki usunąć z niego liście laurowe, czosnek i ziele angielskie.

Na blogu znajdziesz jeszcze inny wariant zakwasu, zajrzyj do przepisu żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej

zakwas-na-zurek
Zakwas na domowy żurek i żur bezpośrednio po nastawieniu.
 

Z czego zrobić zakwas na żurek

moja szklanka ma pojemność 250 ml
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000, to koło 100 do 110 g mąki
  • 3 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 9-10 ziarenek ziela angielskiego 
  • 4 duże liście laurowe 
  • 10-15 ziarenek czarnego pieprzu 
  • jeśli chcesz przyśpieszyć przygotowanie zakwasu dodaj do niego kawałek skórki z chleba upieczonego na zakwasie albo  łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty.  Pamiętaj aby były kiszone, anie kwaszone czyli bez dodatku octu.

Zakwas na żurek przepis

1. Wlej wodę do słoika, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. W słoiku nie powinna pozostać nawet odrobina suchej mąki
2. Dodaj obrany i pokrojony lub zmiażdżony czosnek i przyprawy i ponownie wymieszaj.
3. Przykryj słoik gazą i zabezpiecz gumką recepturką, aby gaza się nie zsuwała. Zakwas musi mieć dostęp do świeżego powietrza, więc pod żadnym pozorem nie zakręcaj słoika.
4. Odstaw słoik w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce na 4 do 6 dni. Czas jest uzależniony od temperatury otoczenia, latem zakwas będzie gotowy szybciej.
5. Pamiętaj, aby raz dziennie wymieszać zawartość słoika. Używaj do tego czystej, wyparzonej wrzątkiem drewnianej łyżki. Zanieczyszczenie zakwasu podczas mieszania, to najczęstsza przyczyna pojawienia się pleśni.
6. Jeśli nie zużyjesz całego zakwas, może odstawić go do lodówki na 2 tygodnie.

Uwagi do przepisu na zakwas żurkowy

  • Do zrobienia zakwasu używaj szklanych lub kamionkowych naczyń, a do mieszania drewnianej łyżki. 
  • Umyj je bardzo dokładnie i, jeśli używałaś detergentów, jeszcze dokładniej opłucz i wyparz wrzątkiem. To ważne, ponieważ  na naczyniach często pozostają mikro drobinki chemikaliów, które mogą spowodować, że zakwas się zepsuje. 
  • Drewnianych łyżek nigdy nie myj w zmywarce.
  • Do zakwasu na żur i żurek użyj przegotowanej i dobrze wystudzonej wody. 
  • Ząbków czosnku nie wkładaj w całości, przekrój je na dwie lub trzy części albo lekko zmiażdż, zakwas będzie bardziej aromatyczny.  
  • Nie zamykaj szczelnie naczynia z zakwasem na żurek. Zakwas wymaga dostępu świeżego powietrza, najlepiej przykryj naczynie gazą. 
  • Domowy zakwas możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Pamiętaj, żeby przed wstawieniem zakwasu do lodówki usunąć z niego liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Naczynia z zakwasem nie zamykaj szczelnie nawet gdy stoi w lodówce.
  • Zakwas żurkowy nie jest zupą, a jedynie jednym ze składników żurku. Przed dodaniem go do wywaru wymieszaj zakwas.

Piana na zakwasie na żurek

Na powierzchni zakwasu może pojawić się piana i jest to zupełnie naturalne zjawisko. Taki zakwas na żurek jest w pełni wartościowy i dobry do jedzenia. Pianę możesz co pewien czas zdjąć i wyrzucić. 

Po czym poznać, że zakwas na żurek jest zepsuty

Zakwas na żurek jest zepsuty jeśli ma gorzki smak lub na powierzchni pojawi się pleśń. Wtedy nie ryzykuj, wylej zakwas i nastaw nowy. 

zakwas-na-zurek


Zakwas na żurek.

Komentarze

  1. Zakwas na żurek to obowiązkowy punkt programu przed Wielkanocą. Właśnie mi przypomniałaś, żeby go nastawić, bo czas tak szybko leci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przyszłoby mi do głowy, aby nie mieć własnego zakwasu na żur, hodując zakwas na chleb. Domowy najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukałam przepisu na dobry zakwas na żurek. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam pierwszy żurek na swoim zakwasie i powiem tak... różnica w smaku pomiędzy zakwasem „kupnym” a swojskim jest warta zachodu. Żurek wyszedł pyszny. Dzięki za super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: