Koktajl z jarmużem i jabłkiem

Koktajl z jarmużem i jabłkiem

Pożywne smoothie jarmużowe.

Koktajl z jarmużem i jabłkiem dostarcza mi rano porcję zdrowej energii, witamin i minerałów. Jarmuż, jabłka i banan stanowią też dobre źródło potasu i błonnika oraz zapewniają uczucie sytości. Jesienią i zimą do smoothie z jarmużu i jabłka dodaję również miód i imbir, które chronią nas przed przeziębieniami. Zaletą tego intensywnie zielonego.koktajlu z jabłkiem i jarmużem jest to, że gorycz jarmużu jest mocno przytłumiona przez pozostałe składniki. Pożywny koktajl z jarmużem stawia na nogi równie dobrze, jak  poranna kawa i dodaje energii. Z powodzeniem zastąpi Ci drugie śniadanie, podobnie jak smoothie z sokiem marchwiowym i mango.

koktajl-z-jarmuzem-i-jablkiem
Przepis na zdrowy koktajl z jarmużu, jabłek i banana z miodem i cytryną.

Koktajl z jarmużem i jabłkiem

na jedną porcję, około 400-500 ml

  • 1-2 garście jarmużu 
  • 2 nieduże Jabłka Grójeckie
  • 1 cm kawałek obranego imbiru, 
  • opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny
  • około 200-300 ml soku jabłkowego
  • 1 banan
  • mała szczypta chili w płatkach, np. turecka papryka pul biber
  • miód lub melasa z owoców granatu do smaku, 

koktajl-z-jarmuzem-i-jablkiem

Jak zrobić smaczny koktajl z jabłkiem i jarmużem

1. Imbir i banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki

2. Jabłko umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Nigdy nie obieram jabłek, zwłaszcza Jabłek Grójeckich, ponieważ to właśnie w skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej witamin i przeciwutleniaczy. 

3. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl z jarmużu i jabłka zmiksowany i przechowywany próżniowo nie rozwarstwia się i dłużej zachowuje swoje właściwości prozdrowotne.

Dlaczego warto pić koktajle z jarmużem

Składniki smoothie z jarmużem i jabłkiem to kopania witamin, które jesienią pozwalają nam uchronić się przed grypą i przeziębieniami. Choć zdecydowanie bardziej smakują mi koktajle z samych owoców, to jednak właśnie jarmuż i jabłka są w tym pożywnym koktajlu najbardziej wartościowymi składnikami.

  • Jarmuż zawiera błonnik, przeciwutleniacze, wapń, witaminę K i potężną porcję witaminy C. Jest też świetnym źródłem żelaza. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza i w pełni zaspakaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. 
  • Jabłka Grójeckie charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki będące przyczyną wielu chorób. Zawarte w skórce jabłek barwniki to głównie antocyjany i karotenoidy, z których w organizmie powstaje witamina A, m.in. z tego powodu, nie obieram jabłek.
  • Banan jest bogaty w błonnik, potas i przeciwutleniacze. Dzięki niemu smoothie z jarmużu i jabłka jest gęste i kremowe.
  • Miód  jest pełen przeciwutleniaczy, może wspomagać trawienie i łagodzić ból gardła, a przy tym wzmacnia odporność organizmu. 
  • Imbir wspomaga odtruwanie organizmu i przyczynia się do zwiększenia produkcji enzymów trawiennych. To także jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na mdłości. 

Spodobał Ci się przepis na smoothie z jarmużu i jabłka ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

koktajl-z-jarmuzem-i-jablkiem
Koktajl z jarmużem i jabłkiem.
 

Komentarze

  1. Ola, zdjęcia mistrzostwo świata. Od samego patrzenia ślinka cieknie... Przydałby mi się taki blender🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ten koktajl. Jesienią sprawdza się idealnie. Ten lender ma świetny pojemnik, dzięki któremu koktajl można zabrać ze sobą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie piłam takiego koktajlu, więc tym bardziej jestem ciekawa jego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Samo zdrowie, naprawdę prawdziwa bomba witaminowa, świetne są takie koktajle i fajne jest to, że można i wypić na śniadanie i zabrać ze sobą na kolejny posiłek, poza domem :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koktajl wygląda obłędne i myślę, że tak samo smakuje. Chętnie zrobię go w domu

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam koktajle I często robię, szczególnie te zielone. Takiego z jarmużem jeszcze nie próbowałam. Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze, że mi przypomniałaś o zielonych koktajlach, trochę je zaniedbałam. To wspaniały pomysł, żeby jarmuż połączyć z bananem i jabłkiem. w razie braku banana można dodać avocado i też będzie zielono:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten koktajl ma przecudny kolor i nadzwyczajne właściwości. Piję bardzo podobny, dokładam tylko duży pęczek natki pietruszki. Faktycznie daje kopa i fantastycznie oczyszcza organizm. Takie koktajle powinniśmy wcinać codziennie.

    Z pozdrowieniami,Kasia Ula Franiszyn Luciano

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo często robie podobne koktajle warzywno-owocowe. W taki sposób dbam o odporność swoja i mojej rodziny. Jarmuz jest bardzo często słownym składnikiem takiego eliksiru :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealny koktajl na dobry początek dnia. A taki blender to się każdemu przyda nie tylko do koktajli.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zielone koktajle to moja jesienno-zimową zimowa codzienność, właściwie mam już zakodowane w głowie,że wypić trzeba jeden nad ranem i po południu drugi. Jarmuż jest dość u nas popularny w różnych odmianach i chętnie po niego sięgam, lubie też jarmuz z gruszką zamiast banana zwłaszcza teraz gdy są sezonowe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zestaw skladnikow bardzo mi sie podoba. Uwelbiam takie zielone koktajle.

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę przyznać, że chilli w przypadku tego koktajlu to prawdziwy game changer. Nie jestem specjalną fanką jarmużu, ale z dodatkiem czegoś pikantnego i słodkiego był naprawdę smaczny. Plus dodawanie pikantnych przypraw to genialny i rozgrzewający pomysł na zimę. Że też ja na to nie wpadłam, dziękuję. <3 Mój Kenwood będzie miał co blendować z rana. ^-^

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: