Sałatka z selera naciowego

Sałatka z selera naciowego 

Prosta i szybka sałatka z selera naciowego i jajka z papryką i serem typu feta.

Sałatka z selera naciowego i jajka jest świetną sałatką na imprezę lub drugie śniadanie. Orzeźwiający seler naciowy jako składnik sałatek długo był przez nas niedoceniany. To duży błąd, bo prosta i szybka sałatka z selera naciowego i jajka z dodatkiem chrupiącej papryki świetnie smakuje i prezentuje się bardzo apetycznie. Nawet po kilku godzinach na stole nie podchodzi wodą i długo zachowuje świeżość. Przepis na sałatkę z selera naciowego warto sobie zapisać, ponieważ ta pyszna zielona sałatka jest bardzo uniwersalna. Jeśli pominiesz jajko i ser, otrzymasz zdrową surówkę do obiadu. 

Inspirację na przygotowanie sałatki z selerem naciowym i jajkiem zaczerpnęłam z książki Yotama Ottoleghi "Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju". Oryginalny przepis na sałatkę z selera naciowego i jajka z serem feta, zawierał też kapary i natkę kolendry, które tym razem pomięłam. 

Kupując ser feta do sałatek wybierz twardą fetę, znajdziesz ją najczęściej pod nazwą ser sałatkowy. Taki ser dobrze się kroi i nie rozmazuje. 

salatka-z-selera-naciowego
Najlepsza na imprezę sałatka z selerem naciowym
 

Sałatka z selerem naciowym

cztery porcje

  • 8-10 łodyg selera naciowego, to mniej więcej 500g
  • 2 zielone papryki,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • garść liści selera naciowego,
  • 2 papryczki chili
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g twardego sera feta 
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 4 jajka, po jednym na osobę,
  • sól i pieprz do smaku.

Oryginalny przepis zawiera też natkę kolendry i 4 łyżki kaparów, można je kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata  .W przypadku tej sałatki bardzo ważnym składnikiem jest dobrej jakości twardy ser sałatkowy.

W tym przepisie feta skutecznie łączy pikantny smak zdrowych, chrupiących warzyw z kremowymi, tłustymi jajkami. Efekt jest wybitnie smakowity - napisał autor przepisu na sałatkę z selera naciowego, Yotam Ottolenghi.

salatka-z-selera-naciowego

Sałatka z selera naciowego przepis 

1. Łodygi selera naciowego umyj, obetnij końcówki z obu stron. Pokrój łodygi na na cienkie plasterki. 

2. Paprykę i chili oczyść z pestek. Pokrój paprykę na paski o szerokości ok. 0,5 cm, a chili i cebulę w cieniutkie plasterki. 

3. Włóż do miski pokrojony seler naciowy, paprykę i cebulę.  Posyp cukrem oraz 1/3 łyżeczki soli i dobrze wymieszaj. Odstaw na około 30 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą troszkę soku, który połączy się z dressingiem.

4. Odkrój końcówki cytryny, Ponacinaj skórkę wzdłuż i zdejmij ją wraz z białą warstwą. Spomiędzy błonek wykrój cząstki miąższu. 

5. Dodaj do warzyw cząstki cytryny, liście selera naciowego, natkę pietruszki, chili, oliwę i dopraw czarnym pieprzem.

6. Ugotuj jajka. Możesz zostawić żółtko półpłynne, jeśli będziesz podawała sałatkę od razu. Ja ugotowałam jajka na twardo. 

7. Do sałatki dodaj ser, delikatnie wymieszaj, na wierzchu ułóż przekrojona na pół lub na ćwiartki jajka i oprósz czarnym pieprzem. 

Spodobał Ci się przepis na sałatkę z selera naciowego ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem ze swoimi przyjaciółmi, udostępnij go w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. 

salatka-z-selera-nacioweg0
Sałatka z selera naciowego.

Komentarze

  1. Poproszę! Jaka pyszna sałatka. Jeśli w tej książce znajdują się tak smakowite przepisy to i sama książka bardzo mnie interesuje. Uwielbiam sery typu Feta sałatkowe i bardzo często dodaję je do wszelkiego rodzaju sałatek. Stawiała bym taką sałatkę na Sylwestra żeby dać odpocząć naszym żołądkom po świętach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka wyglada apetycznie, idealna na sylwestrowe przyjęcie. Zainteresowała mnie ta książka jeśli w niej są takie ciekawe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Selerowe dania bardzo lubię. Tę sałatkę znam z książki Y.Ottolenghi. Tylko chyba tam były jeszcze inne składniki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dałaś mi świetny pomysł na sałatkę Sylwestrową. Chętnie ją przygotuję na imprezę z przyjaciółmi:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na tak pyszną sałatkę mam ochotę o każdej porze i przy każdej okazji ;-) Mam wszystkie składniki, zrobię dzisiaj na kolację!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta sałatka musi fajnie chrupać! Ciekawy przepis i książka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: