Zupa brokułowa z serem

Zupa brokułowa z serem

Przepis na zupę krem z brokułów z cheddarem. 

Zupa brokułowa z serem cheddar to jedna z najlepszych zup serowych na chłodniejsze dni. Krem z brokułów jest delikatniejszy niż zupa serowa na piwie , ale równie sycący. Tę pyszną i prostą zupę z brokułami i żółtym serem przygotujesz w około 45 minut. Bardzo lubię brokuły, m.in. dlatego, że mogę je wykorzystać do wielu różnych potraw. Jeśli jednak należysz do tej grupy ludzi, którzy brokułów nie lubią, to pożywna i kremowa zupa z brokułów z dodatkiem sera zmieni Twoje nastawienie do tego warzywa. Przepis na zupę brokułową z serem żółtym jest bardzo prosty, a składniki ogólnie dostępne. Nie musisz też dodawać do niej śmietany, ani zagęszczać mąką. Kremową konsystencję nadaje zupie ser cheddar, a cebula i czosnek zapewniają nutkę pikanterii. To najlepsza zupa brokułowa z żółtym serem, jaką możesz przygotować o tej porze roku.

Dla mnie ogromną zaletą jest to, że nic się nie zmarnuje, ponieważ do zupy brokułowo - serowej wykorzystuję też łodygi brokułów.  

zupa-brokulowa-z-serem
Gęsta i kremowa zupa z brokułów z serem żółtym cheddar.
 

Zupa krem z brokułów z żółtym serem

  • 2-3 łyżki masła,
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze,
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 2-3 średnie ziemniaki,
  • 2 brokuły,
  • 100-150 g sera cheddar,
  • pół łyżeczki chili w płatkach albo tureckiej papryki pul biber,
  • około 2 litrów wody lub bulionu warzywnego, 
  • sól, czarny pieprz i pieprz ziołowy do smaku, tutaj znajdziesz przepis na pieprz ziołowy z PRL .

zupa-brokulowa-z-serem

Zupa brokułowa z serem przepis 

1. Cebulę i czosnek obierz i dość drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w małą kostkę. Brokuły podziel na różyczki, kilka możesz zostawić do dekoracji, pozostałe drobno pokrój. Obierz najgrubsze łodygi brokuła z twardej skórki i wyrzuć ją. Pokrój łodygi na małe kawałki.

2. W garnku, w którym będziesz gotowała zupę rozpuść masło.Dodać cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli, zajmie to około 6-7 minut. Dodaj ziemniaki i podsmażaj kolejne 3-4 minuty. Wrzuć czosnek i stale mieszając podsmażaj 1 minutę. 

3. Dodaj do garnka łodygi i różyczki brokuła, wlej wodę lub bulion i dopraw do smaku solą. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień do średniego i gotuj pod przykryciem, aż łodygi brokułów będą miękkie. Zajmie Ci to około około 30 minut. 

4. Zmiksuj zupę blenderem. Dodaj starty na tarce lub drobno pokrojony ser cheddar i gotuj do chwili, aż się całkowicie rozpuści i nada zupie gęstą kremową konsystencję. 

6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i płatkami czerwonej papryki.

Spodobał Ci się przepis na zupa brokułowa z serem cheddar ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. 
zupa-brokulowa-z-serem
Zupa brokułowa z serem.

Komentarze

  1. Pysznie się prezentuje. Zupa akurat na zimny czas .

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz takie zupy z serem są idealne. Brokuł i cheddar to świetne połączenie . Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam brokuła a w takim połączeniu to już poezja smaków! Na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam wszystko działam jutro mój brokuł leży w lodówce już od trzech może nawet czterech dni, wpadł mi do szuflady i nawet go nie zauważyłam! Jest okazja żeby go spożytkować. Jakże wspaniale musi smakować z tym serem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa to świetny pomysł na zimowe menu. Syci i rozgrzewa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka wyglada wyśmienicie i zapewne tak smakuje. Taka zupka nadakebsie tez na wystawne przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowy przepis. Brokułowej z serem nie jadłam. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja zupa była na moim stole przez ostatnie trzy dni,ugotowałam wielki gar bo miałam przeczucie,że to będzie cud miód i niebo w gębie. Skorzystałam z przepisu na Twoim insta i nie pomyliłam się. Cudowna i aromatyczna. Do tego pełną wartościowych składników a Cheddar wiadomo tutaj dominant w każdym sklepie jeśli chodzi o sery. Pychotka,dziękuję ❤️💚

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: