TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Przepis na zupę chrzanową z chrzanem ze słoika

Zupa chrzanowa z jajkiem i ziemniakami może być zarówno doskonałą przystawką, jak i głównym posiłkiem. Tradycyjna zupa chrzanowa z ziemniakami i jajkiem na twardo jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca, ale wegetariańska postna zupa chrzanowa z ziemniakami i jabłkiem także smakuje wyśmienicie. Zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika to jedna z najłatwiejszych do zrobienia zup, którą można przygotować od początku do końca w około 30 minut. Możesz też skorzystać z przepisu  Jak zrobić domowy chrzan . Żeby przygotować najlepszą zupę chrzanową potrzebujesz tanich, łatwo dostępnych składników. Dobry chrzan to podstawa, decyduje o smaku zupy chrzanowej, a ziemniaki i jabłko nadają jej gęstą, kremową konsystencję. 

zupa-chrzanowa
Zupa chrzanowa najlepsza na chłodniejsze dni.
 

Zupa z chrzanem ze słoika 

Jeśli chcesz przygotować wegetariańską zupę chrzanową pomiń kiełbasę, wędzonkę, jajka i śmietanę. Możesz też zwiększyć ilość chrzanu.

  • 500 g kiełbasy, najlepiej białej surowej,
  • opcjonalnie około 200 g boczku albo wędzonych żeberek lub kości wieprzowych
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 Jabłko Grójeckie 
  • 600 g ziemniaków
  • 1-2 łyżki oleju lub masła do smażenia
  • około 1,5 litra wody lub bulionu
  • od 3 do 6 łyżek tartego chrzanu ze słoika albo świeżego,
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka majeranku.
  • sól i pieprz do smaku 
  • po 1 jajku na twardo do każdej porcji

 Jeśli nie masz bulionu, to dodatkowo 

  • 1 mały por, tylko biała część
  • plasterek korzenia selera, mniej więcej grubości 1 cm
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średni listek laurowy, 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego.

Zupa chrzanowa przepis

1. Cebulę,  ziemniaki i obrane jabłko pokrój w małą kostkę, czosnek drobno posiekaj. Jeśli nie masz bulionu, to pozostałe warzywa (seler, pietruszkę i por) też pokrój na małe kawałki. 

2. W garnku, w którym będziesz gotować zupę chrzanową, rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj ziemniaki i ewentualnie pozostałe warzywa z wyjątkiem czosnku i smaż około 3 minut. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty stale mieszając.

3. Do garnka z warzywami wlej wodę lub bulion. Dodaj przyprawy, jabłko oraz kiełbasę w całości i ewentualnie wędzonki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. 

4. Wyjmij z zupy kiełbasę i wędzonkę. Do zupy dodaj chrzan, zagotuj i zdejmij z ognia. Teraz możesz zupę zmiksować na krem.

5. Zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli wlej do zupy chrzanowej zahartowaną śmietanę. Zupa chrzanowa świetnie smakuje z z jajkiem na twardo i pokrojoną na plasterki kiełbasą.

zupa-chrzanowa

Dlaczego warto jeść chrzan

Chrzan od dawna ma zastosowanie lecznicze, zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne. Starożytni Grecy używali chrzanu jako afrodyzjaku i stosowali na bóle kręgosłupa. W Europie wykorzystywano chrzan jako środek wykrztuśny na kaszel oraz w leczeniu szkorbutu, zatruć pokarmowych, gruźlicy i kolki. Wiadomo, że chrzan ma właściwości moczopędne, korzenie są stosowane w leczeniu m.in.  infekcji dróg moczowych, zapalenia oskrzeli, przekrwienia zatok. Występujące w chrzanie substancje niszczą niektóre szczepy bakterii. Chrzan zawiera potas, wapń, magnez i fosfor, a także olejki lotne, takie jak olejek gorczyczny, który ma właściwości antybakteryjne. 

zupa-chrzanowa

Według greckiej mitologii wyrocznia delficka powiedziała Apollinowi, że chrzan jest na wagę złota. W Egipcie znany był już w 1500 lat p.n.e. Korzeń był używany jako przyprawa do mięs w Niemczech, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Chrzan tradycyjnie był używany przez Żydów z Europy Wschodniej w Sederach Paschalnych. Sos chrzanowy z tartego korzenia chrzanu i śmietany jest popularnym dodatkiem do wielu potraw. W Wielkiej Brytanii bardzo lubiana jest również musztarda Tewkesbury, mieszanka musztardy i tartego chrzanu, pierwotnie stworzona jeszcze w średniowieczu i wspomniana przez Szekspira. Chrzan jest również często używany jako główny składnik zup. 
 
zupa-chrzanowa
Zupa chrzanowa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych