Jak smażyć pierogi

Jak smażyć pierogi

Przepisy na chrupiące pierogi.

Jak smażyć pierogi, jak odgrzać pierogi na patelni, czy można smażyć surowe pierogi, jak zrobić pierogi w wolnowarze, czy mrożone pierogi można smażyć ? To pytania, które pojawiają się dość często. Przygotowaliśmy dla Was krótki poradnik jak usmażyć pierogi, żeby podkręcić ich smak. Istnieją cztery podstawowe sposoby przygotowania pierogów: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, smażenie pierogów i gotowanie pierogów w sosie, tak robi się m.in. pierogi tureckie (przepis). Pamiętaj że, gotując mrożone pierogi (ze sklepu lub domowej roboty) nie należy ich rozmrażać, dlatego zawsze gotuj lub podsmażaj zamrożone pierogi. A teraz przeczytaj, jak smażyć pierogi na wiele sposobów.

jak-smazyc-pierogi
Jak smażyć pierogi, jak odgrzać pierogi na patelni, czy można smażyć surowe pierogi, jak zrobić pierogi w wolnowarze, czy mrożone pierogi można smażyć ? Podpowiadamy, jak usmażyć pierogi, żeby podkręcić ich smak.

Smażenie zamrożonych pierogów - smażenie na parze

Smażenie na parze to najlepszy sposób na smażenie zamrożonych pierogów. Smażenie na parze możesz stosować do niemal każdego rodzaju pierogów. Wyjątek, ze względu na ich kształt, stanowią bardzo duże pierogi jak brazylijskie coxinhas czy gruzińskie chinkali wypełnione bulionem. Pierogi obsmaża się z obu stron, aby uzyskać złocisty kolor i chrupiące ciasto, a następnie dodaje się wodę i przykrywa. Gdy woda odparuje, podnieś pokrywkę i podsmażaj jeszcze chwilę. Ta metoda podwójnego smażenia nadaje pierogom charakterystyczne chrupiące ciasto. Kluczem jest mocne rozgrzanie patelni, jeszcze przed dodaniem oleju. Przeczytaj, jak smażyć pierogi na parze.

1. Aby usmażyć na parze pierogi mrożone lub świeże, rozgrzej patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, a gdy będzie gorąca, wlej kilka łyżek oleju. Układaj pierogi partiami w jednej warstwie płaską stroną do dołu i smaż, aż lekko się zarumienią – powinno to zająć 1–3 minuty. 

2. Teraz uważaj, ponieważ woda będzie bulgotać i pryskać. Najlepiej mieć przygotowaną pokrywkę. Wlej na patelnię około 3-6 łyżek wody, tyle, aby przykryła spód pierogów, a następnie przykryj i gotuj przez 3–4 minuty, aż woda odparuje. Podnieś pokrywkę i pozwól pierogom smażyć się przez kolejne 60-90 sekund z każdej strony, aby pierogi były chrupiące. W przypadku pierogów mrożonych może to zająć troszkę więcej czasu. 

Jak odgrzać pierogi na patelni

Tradycyjny sposób przygotowania pierogów polega na smażeniu ugotowanych wcześniej pierogów na małej ilości oleju na patelni, aż nabiorą złotego koloru. Zajmuje to zaledwie kilka minut, a efekt palce lizać. Dowiedz się, jak smażyć pierogi na patelni.

Jak smażyć mrożone pierogi na patelni

1. Na patelnię wlej niewielką ilość oleju lub masła i rozgrzej na średnim ogniu.

2. Zamrożone pierogi przełóż na patelnię i smaż przez około 4-7 minut na złoty kolor. Następnie odwróć pierogi i smaż z drugiej strony przez 3-4 minuty lub dłużej w razie potrzeby. Jeśli pierogi nadal są na wpółsurowe dodaj 2-3 łyżki wody, zamknij pokrywę i gotuj, aż woda niemal odparuje. Zdejmij pokrywę i podsmażaj pierogi, aż będą chrupiące. Wyjmij i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak kwaśna śmietana lub podsmażony boczek z cebulką.

jak-smazyc-pierogi

Pierogi z piekarnika

Piekarnik świetnie nadaje się do przygotowywania pierogów, również pierogów mrożonych. Odgrzewanie pierogów w piekarniku  nie wymaga specjalnego sprzętu. Wszystko czego potrzebujesz to naczynie do pieczenia i trochę pierogów. Korzystanie z piekarnika zajmuje więcej czasu  niż smażenie pierogów na patelni czy w opiekaczu, ale jest to najprostszy sposób na ich przygotowanie. W piekarniku możesz podpiec niemal każdy rodzaj pierogów z wyjątkiem pierogów z owocami.

Jak smażyć pierogi w piekarniku

1. Aby podsmażyć pierogi w piekarniku, najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Naczynie lub blachę do pieczenia posmaruj cienką warstwą oleju.  

2. Ułóż pierogi w naczyniu do zapiekania lub na blasze do pieczenia i ewentualnie posmaruj cieniutko olejem. Układaj pierogi w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Piecz pierogi przez 15-20 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.

Mrożone pierogi z piekarnika

Aby podpiec zamrożone pierogi w piekarniku, rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ułóż zamrożone pierogi na blasze do pieczenia posmarowanej olejem, wlej 2 łyżki wody i piecz przez 15-20 minut. W połowie pieczenia przewróć pierogi na drugą stronę. 

jak-smazyc-pierogi

Pierogi z opiekacza do kanapek lub tostera

Opiekacz do kanapek to wbrew pozorom urządzenie bardzo uniwersalne, przygotujesz w nim nie tylko świetne tosty, ale i wiele innych potraw. Opiekacz - zarówno płaski, jak i z profilowaną formą świetnie sprawdza się do opiekania pierogów. To także zdrowsza alternatywa do pierogów smażonych na patelni lub pierogów smażonych w głębokim tłuszcz, ponieważ wymaga o wiele mniej oleju. Podpowiadamy jak smażyć pierogi w opiekaczu.

1. Posmaruj opiekacz cieniutką warstwą oleju i rozgrzej urządzenie.

2. Ułóż pierogi w opiekaczu i smaż do uzyskania złotobrązowego koloru.

jak-smazyc-pierogi
 

Pierogi smażone w głębokim tłuszczu

To najmniej dietetyczny sposób smażenia pierogów, ale przygotowane w ten sposób są wyjątkowo smaczne i chrupiące. Uwielbiam smażone w głębokim tłuszczy arabskie pierożki z daktylami (przepis) i tradycyjne polskie pierogi, w tym pierogi z mięsem (przepis). Dowiedz się, jak smażyć pierogi w głębokim tłuszczu.

1. W głębokim naczyniu rozgrzej olej do temperatury 160-170 stopni, możesz też użyć frytkownicy.  Ilość oleju powinna być taka, aby pierogi swobodnie w nim pływały.

2. Partiami wkładaj pierogi i smaż około 4-6 minut (świeże pierogi) lub około 10  minut (pierogi mrożone), do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone pierogi przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.   

Jeżeli do smażenia używasz frytkownicy lub multicookera, to temperatura oleju powinna wynosić 150-160 stopni.

jak-smazyc-pierogi

Pierogi z wolnowaru

Wolniowar, to podobnie jak opiekacz do kanapek urządzenie bardzo wszechstronne. Przygotujesz w nim nie tylko doskonałe mięsa, zupy i gulasze, ale też upieczesz ciasto czy zrobisz domowe przetwory. Możesz to łatwo sprawdzić zaglądając do zakładki przepisy z wolnowaru na górze strony. Do wolnowaru najlepsze są świeżo zrobione pierogi albo gotowe pierogi ze sklepu. Nigdy nie próbowałam przygotowywać w ten sposób mrożonych pierogów. Pierogi z wolnowaru mają tę zaletę, że bez problemu możesz utrzymywać ich temperaturę nawet przez 2 godziny i dłużej Tym samym stają się idealnym daniem na każdą imprezę.

1. Posmaruj pierogi cieniutko olejem lub roztopionym masłem.

2. Przełóż pierogi do misy wolnowaru, 

  • ustaw opcję LOW, 

Dodaj 3-4 łyżki wody i zamknij pokrywę. Pierogi będą gotowe do podania po około godzinie, bez dodawania wody możesz je w ten sposób podgrzewać jeszcze przez około 2 godziny.

3. Jeśli chcesz, aby pierogi pozostawały gorące dłużej, delikatnie poprzekładaj pierogi, tak aby te które były na dole znalazły się na górze i posmaruj górą warstwę olejem lub masłem.  Na koniec dodaj kolejne 1-2 łyżki wody do misy wolnowaru i przedłuż czas gotowania.

Pierogi gotowane na parze 

Podgrzewanie pierogów w naczyniu do gotowania na parze to kolejny świetny sposób na zachowanie tekstury już ugotowanych pierogów. Gotując pierogi na parze uzyskasz delikatne pierogi ze skórką, która jest nieco twardsza niż w przypadku pierogów gotowanych w wodzie, ale nadal jest elastyczna. Moim ulubionym naczyniem jest bambusowy koszyk, ale sprawdzi się także każde inne naczynie do gotowania na parze lub przystawka parowarowa do robotów termomiksujących.

1. Wyłóż naczynie do gotowania na parze pergaminem lub liśćmi kapusty pekińskiej. Jeśli używasz pergaminu, zrób w nim kilkanaście małych otworów, aby para mogła przedostać się do pierogów.

2.  Napełnij głęboką patelnię lub garnek wodą na wysokość około 3 cm i zagotuj. Umieść naczynie do gotowania na parze nad wrzącą wodą, przykryj i gotuj pierogi na parze przez około 10-15 minut (zależy to od tego, co masz w środku – jeśli masz surowe składniki, takie jak mięso, gotuj na parze kilka minut dłużej). 

Udostępnij przepis jak smażyć pierogi

Spodobał Ci się przepis jak smażyć pierogi ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

jak-smazyc-pierogi
Jak smażyć pierogi.

G
M
T
Y
Funkcja mowy jest ograniczona do 200 znaków

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: