Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Przepis na sałatkę Waldorf z selerem naciowym

Sałatka Waldorf przepis na sałatkę Waldorf z selerem naciowym. Ta prosta sałatka owocowo-warzywna z orzechami włoskimi nigdy nie wychodzi z mody. Sałatka Waldorf składa się ze świeżych jabłek, selera naciowego, orzechów włoskich i winogron, Doprawiona majonezem tradycyjnie podawana jest na liściach sałaty. To wyrafinowane połączenie smaków prostych składników, któremu trudno się oprzeć. Owocowo-warzywna sałatka Waldorf znana też jako sałatka Waldorf Astoria cieszy się uznaniem na całym świecie od ponad 120 lat. Prosta surówka z selera i jabłek z majonezem i orzechami włoskim jest doskonałym daniem na lekką kolację lub dodatkiem do obiadu. Chrupiąca i orzeźwiająca sałatka Waldorf sprawdzi się również jako przystawka na imprezę albo na grilla. Surówka z selera i jabłek może być sałatką całoroczną, ale będzie też odpowiednia na święta Bożego Narodzenia. Przepis na sałatkę Waldorf jest prosty i szybki, przygotujesz ją w zaledwie 15 minut. 

salatka-waldorf
Sałatka Waldorf przepis na sałatkę Waldorf z selerem naciowym

Przepis na sałatkę Waldorf

  • 4-6 łyżek majonezu, tutaj znajdziesz przepis na majonez z gotowanych jajek
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 słodkie Jabłka Grójeckie, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę,
  • 1 szklanka czerwonych winogron (najlepiej bez pestek), przekrojonych na pół lub 1/4 szklanki rodzynek 
  • 1 szklanka selera naciowego pokrojonego w plasterki o grubości około 5 mm,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lekko uprażonych na suchej patelni,
  • kilka dużych liści sałaty,
  • sól i pieprz do smaku. 
salatka-waldorf

Sałatka Waldorf przepis

1. Orzechy włoskie upraż na niewielkim ogniu na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Kiedy zaczną wydzielać aromat, wyłącz płomień i pozostaw orzechy, żeby ostygły. 

2. Wymieszaj majonez (lub majonez i jogurt) z sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Pokrój jabłka, seler i winogrona na kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Wymieszaj pokrojonez składniki i orzechy włoskie z sosem majonezowym.

4. W misce ułóż liście sałaty, a na nich sałatkę Waldorf.

5. Podawaj do obiadu lub grilla, albo jako samodzielny posiłek do pracy lub na lekką kolację.

Uwagi do przepisu na sałatkę Waldorf z selera naciowego

  • W wersji dietetycznej możesz przygotować sos majonezowo-jogurtowy mieszając w równych proporcjach majonez i jogurt naturalny.
  • Zamiast orzechów włoskich możesz użyć orzechów pekan lub migdałów. 
  • Jeżeli zamiast winogron dodajesz rodzynki, to namocz je godzinę wcześniej w wodzie, żeby były miękkie.
  • Jeśli chcesz, aby ta sałatka była samodzielnym posiłkiem, dodaj pokrojonego w kostkę pieczonego lub grillowanego kurczaka albo pieczoną wieprzowinę (schab albo łopatka).  
  • Żeby jabłka szybko nie ściemniały, pokrój je jako ostatnie i przed dodaniem do sałatki skrop jabłka sokiem z cytryny.
  • Sałatkę najlepiej przygotować na około 2 godziny przed podaniem i schłodzić w lodówce. 

Udostępnij przepis na sałatkę Waldorf

Spodobał Ci się nasz przepis na sałatkę Waldorf z selera naciowego i jabłek? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

salatka-waldorf

Sałatka Waldorf historia 

Nazwa sałatki Waldorf pochodzi od hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku, gdzie po raz pierwszy została podana podczas balu charytatywnego w marcu 1896 roku. Za twórcę przepisu na sałatkę Waldorf uznawany jest Oscar Tschirky, szef kuchni hotelu Waldorf-Astoria. Oryginalny przepis można znaleźć w jego książce kucharskiej „The Cookbook by Oscar of the Waldorf”, pierwotnie receptura składała się wyłącznie z jabłek, selera korzeniowego i majonezu. Pierwszym składnikiem, który zaczęto dodawać do przepisu były winogrona. Co ciekawe, drobno posiekane orzechy włoskie dodano do sałatki znacznie później, bo w 1928 roku, choć większość ludzi kojarzy owocowo-warzywną sałatkę Waldorf właśnie z orzechami włoskimi jako kluczowym składnikiem.

Sałatka Waldorf uznawana jest za najbardziej znaną sałatkę Nowego Jorku

Źródło przepisu: simplyrecipes.com
Wpis zawiera lokowanie produktu. Materiał powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady grójeckie. 

salatka-waldorf
Sałatka Waldorf.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: