Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

Przepis na zupę krem z ciecierzycy z czosnkiem i kminem rzymskim.

Zupa z ciecierzycy przepis na zupę krem z ciecierzycy z czosnkiem i kminem rzymskim. Jesteśmy bardzo wybredni jeśli chodzi o zupy, dlatego zupa z ciecierzycy jest jedną z tych, które zawsze gotujemy w domu. Kilka razy zamawialiśmy zupę krem z ciecierzycy w restauracji. Była dobra, ale czegoś jej brakowało. Domowa zupa z ciecierzycy z pieczonym czosnkiem jest pełna smaku i dobrze doprawiona! Lubimy dodawać zioła i przyprawy do zup, aby zupa miała wyrazisty smak i aromat. To jeden z głównych powodów, dla których tak często robimy krem z ciecierzycy. Ta wegańska zupa z ciecierzycy jest nie tylko wyjątkowo łatwa, ale także cudownie kremowa. Krem z ciecierzycy to pyszna zupa bez mięsa, którą przygotujesz z kilku podstawowych składników, ciecierzycy, ziemniaków, czosnku i przypraw, w niecałe 30 minut. Ten prosty przepis na zupę nie może się nie udać.

Z tego, co widzę, często szukacie przepisów na zupy na naszym blogu. Od lat największym zainteresowaniem cieszą się węgierska zupa gulaszowa i łódzka zalewajka, która jest najpopularniejszym przepisem na blogu Cztery Fajery. Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam także zupa z ciecierzycy.

zupa-z-ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy przepis na zupę krem z ciecierzycy z czosnkiem i kminem rzymskim. Krem z ciecierzycy to pyszna zupa bez mięsa, którą przygotujesz z kilku podstawowych składników

Zupa z ciecierzycy przepis

Ta kremowa zupa z ciecierzycy jest sycąca, zdrowa i bogata w białko roślinne. Jeśli kochasz hummus, pokochasz tę zupę.

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 4 duże ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki, słodkiej lub ostrej,
  • pół łyżeczki płatków chili lub do smaku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin),
  • 2 puszki ciecierzycy w zalewie albo 500 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 3-4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub więcej do smaku,
  • sól, czarny pieprz  do smaku.
  • opcjonalnie 3 łyżki pasty tahini

zupa-z-ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy jak zrobić

1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę lub olej. Dodaj czosnek i często mieszając smaż przez około 1 minutę lub tylko do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć.

2. Dodaj ciecierzycę wraz z zalewą, pokrojone w kostkę ziemniaki, mieloną paprykę, płatki chili i mielony kmin rzymski. Wlej bulion warzywny lub wodę i wymieszaj.

Zalewa z ciecierzycy tzw. aquafaba bardzo dobrze zagęszcza zupy.
3. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień do średniego i gotuj przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem.

4.  Zupę z ciecierzycy podawaj z chrupiącym pieczywem. Możesz ją dodatkowo posypać szczypiorkiem.

Przechowywanie zupy

Zupa z ciecierzycy nadaje się do zamrożenia, w zamrażalniku możesz ją przechowywać do 6 miesięcy, a w lodówce przez 3-4 dni. Aby ponownie podgrzać zupę, najlepiej pozostawić ją do rozmrożenia w lodówce na noc. Można także rozmrażać zupę na małym ogniu, wówczas trzeba ją dość często mieszać.

Udostępnij przepis na zupę z ciecierzycy

Spodobał Ci się przepis na zupę z ciecierzycy? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

zupa-z-ciecierzycy

Co można dodać do zupy krem z ciecierzycy

Ten prosty przepis możesz łatwo urozmaicić albo dodać te składniki, które akurat masz w domu. Do ciecierzycy pasuje wiele różnych przypraw i ziół

  • Smak zupy z ciecierzycy możesz urozmaicić dodając świeże lub suszone zioła, takie jak natka pietruszki lub kolendry albo suszony rozmaryn.
  • Ciecierzycę możesz zastąpić białą fasolą,
  • Jeśli masz trochę czasu, to do tej zupy możesz też użyć  pieczonego czosnku (będzie wówczas potrzebna cała duża główka czosnku). Pieczony czosnek nadaje zupie łagodną słodycz i wspaniały aromat, który nie ma nic wspólnego z zapachem surowego czosnku. Aby go przygotować rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (zamiast w piekarniku, możesz upiec czosnek we frytkownicy). Odkrój górną część główki czosnku tak, aby ząbki były widoczne. Posmaruj olejem, posyp szczyptą soli i piecz przez około 30-40 minut. Wyciśnij palcami ząbki czosnku z łupinek i wszystkie dodaj do zupy zamiast podsmażonego czosnku.

Pieczenie czosnku w frytkownicy beztłuszczowej

Odkrój górną część główki czosnku tak, aby ząbki były widoczne. Każdą główkę skrop 1 łyżeczką oliwy z oliwek lub oleju, oprósz solą i szczelnie zawiń w folię aluminiową.

Piecz czosnek we frytkownicy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie wyciśnij palcami ząbki czosnku z łupinek.

Co zrobić z ciecierzycy

Szukasz pomysłów na wykorzystanie ciecierzycy? Sprawdź nasze sprawdzone przepisy dania z ciecierzycą.

Turecka sałatka z ciecierzycą robi furorę na każdej imprezie, a zabrana na lunch do pracy zapewni zastrzyk zdrowej energii. 

Idealny arabski hummus klasyka kuchni arabskiej, lepszego oryginalnego przepisu na hummus chyba nie ma.

Chana masala to jeden z najbardziej znanych indyjskich przepisów. Słowo chana oznacza ciecierzycę, a masala to mieszanka przypraw. Z połączenia tych tanich składników otrzymasz pożywne i zdrowe danie, które, jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki, można przygotować w pół godziny.

zupa-z-ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy.

Komentarze

  1. Ten przepis na zupę z ciecierzycy brzmi naprawdę smakowicie! Jestem pod wrażeniem, jak dużo uwagi poświęcacie na dopracowanie smaku i aromatu swoich potraw. To zdecydowanie zachęcające dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Dzięki za podzielenie się tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: