Chińska zupa bogów

Chińska zupa bogów to rodzaj rosołu gotowanego z dodatkiem kostek wieprzowych. Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to  dodawanie wieprzowiny do rosołu nadal wywołuje duże zaskoczenie.  Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych smaków, które urozmaicą nasze tradycyjne potrawy.
Poniższy przepis pochodzi z wydanej ponad 20  lat temu publikacji "Kuchnia chińska" autorstwa Katarzyny Pośpieszyńskiej.

Chińska zupa bogów - składniki

  • 1 jajko
  • 2 cebule dymki
  • 3/4 - 1 litr chińskiego rosołu z podanego niżej przepisu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1/2-1 łyżeczki oleju sezamowego

Składniki rosołu
  • szyjka, skrzydełka i grzbiet z kury czyli tzw. porcja rosołowa
  • 1/2 kg kostek wieprzowych
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • średnia kalarepka
  • 2,5 litra wody
  • 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka

 

Proponowane przez nas dodatki do chińskiej zupy bogów

  • chiński makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny
  • mięso z rosołu lub gotowana wołowina
  • pokrojona w cienkie paski marchewka, grzyby mun.
Zarówno dobrej jakości olej sezamowy jak i całkiem spory wybór chińskich i japońskich makaronów znaleźć można m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Przygotowanie rosołu
Do dużego garnka włożyć wszystkie części mięsne. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 5 minut, zebrać szumowiny.
Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu około 1 godziny i 15 minut, przecedzić ostudzić.
Zebrać nadmiar tłuszczu, przyprawić  i zagotować jeszcze raz
Używać do przyrządzania chińskich potraw, przede wszystkim zup.

Chińska zupa bogów - przygotowanie

Jajko ubijać widelcem przez 10-12 sekund. Cebulki dymki posiekać. Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu
Doprawić solą i pieprzem,. Wlać jajko bardzo wąskim strumieniem na wolno gotującą się zupę, natychmiast zestawić z ognia i przelać do gorącej wazy. Zupę posypać cebulką dymką , pokropić olejem sezamowym, podawać natychmiast.

Chińska zupa bogów
Chińska zupa bogów


Komentarze

  1. Od samego patrzenia człowiek robi się glodny, nie przeczę, że nawet bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To są moje smaki! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: