Szybkie ciasto do kawy

Szybkie ciasto do kawy 

przepis na szklanki na ekspresowe ciasto na oleju.

Szybkie ciasto do kawy jest tak proste, że potrafi je upiec nawet dziecko. To najlepszy przepis na szybkie ciasto z niczego, czyli z tych składników, które masz w domu. A nawet jeśli nie masz to kupisz w najbliższym spożywczaku. Przepis na ekspresowe ciasto do kawy lub herbaty przydaje się zawsze, kiedy z wizytą wpadają niezapowiedziani goście, albo "zachce nam się" czegoś słodkiego.  To szybkie ciasto na niedzielę jest zarazem bardzo uniwersalne, jeśli nie masz w domu kakao, to je pomiń, a na wierzchu ułóż sezonowe owoce. 

Żeby zrobić najlepsze ciasto do niedzielnej kawki wystarczy tylko zmiksować składniki w odpowiedniej kolejności. Innym ciastem które zawsze się udaje jest kubeczkowe ciasto jogurtowe

szybkie-ciasto-do-kawy
Ekstra szybkie ciasto z niczego czyli z tych składników, które zazwyczaj masz w domu.
 

Składniki na ekspresowe ciasto do kawy 

moja szklanka ma 250 ml pojemności, proporcje na keksówkę o wymiarach 30x12 cm

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli,
  • 5 średnich jajek, 
  • 1 szklanka drobnego cukru, ale możesz dodać o 1-2 łyżki mniej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  • 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 2 łyżki kakao albo około 300 g sezonowych owoców,
Bardzo dobre jest kakao VanHouten, można je kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

szybkie-ciasto-do-kawy

Szybkie ciasto do kawy przepis 

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i z solą, przesiej przez sitko i odłóż na bok. 

2  Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem na najwyższych obrotów miksera. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, zajmuje to około 7-10 minut.

3. Zmniejsz obroty miksera do średnich, wąską stróżką wlej olej i zmiksuj krótko do połączenia składników.

4. Dodaj przygotowaną wcześniej mąkę i wymieszaj szpatułką, aż składniki się połączą.

5. Keksówkę posmaruj masłem i obsyp mąką  albo wyłóż papierem do pieczenia.  Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni, grzałka góra - dół.

6. Jeżeli będziesz dodawała kakao to 1/3 ciasta przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z kakao.Wlej do formy połowę jasnej masy, następnie masę z kakao i ponownie jasne ciasto. Na koniec delikatnie wymieszaj obie masy widelcem.

a. Jeśli chcesz dodać owoce, to nie musisz dzielić ciasta. Wlej całe ciasto do formy i na wierzchu ułóż ulubione owce (np. truskawki, morele albo pokrojone na małe kawałki jabłka lub połówki śliwek).

7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez około 45- 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z formy i pozostaw do wystudzenia na kratce.

Nasze szybkie ciasto do kawy równie dobrze smakuje w towarzystwie herbaty. Przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem albo polukrować. 

szybkie-ciasto-do-kawy
Szybkie ciasto do kawy.


Komentarze

  1. Lubię ciasta do kawy. To na pewno jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasto babkowe do kawy. Często robimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę część czekoladową, a więc czuję się zachęcona do upieczenia tego szybkiego ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne ciacho aby wziąć na drogę na piknik :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś robiłam takie ekspresowe ciasta, wieki temu.
    Smakowały.
    Przepis ciekawy, może się skuszę i zrobię, ale do herbaty.
    Irena- Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham takie babki marmurkowe, nawet te sklepowe mi smakują ;) czy w tym przepisie myślisz że sorbitol spożywczy w kryształkach albo ksylitol równie dobrze będzie pasował? staram się jakoś zredukować kalorie w pieczonych ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jesli chciałabym zrobić to ciasto na blaszkę mniej więcej 25x30 cm jakie musialabym zachować proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  8. Za mocno się przypala czemu��robie 180 stopni 40 min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik działa odrobinę inaczej, może być kilka minut różnicy. Jeśli w środku jest upieczone, to wyjmij wcześniej

      Usuń
  9. Co to za miara "czubata szklanka"...? :( Czy można prosić o wagę lub mililtry chociaż?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: